Bajkologija Logo

Dječija knjižara

Ko smo mi?

Bajkologija je prva dječija knjižara u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Namijenjena je prvenstveno djeci, roditeljima, starateljima, odgojiteljima, ali i svim drugim osobama koje shvataju važnost čitanja i kritičkog promišljanja svijeta.

Želimo za svaku našu malu posjetiteljicu i malog posjetitelja pronaći baš onu knjigu koju žele i koja će ih nadahnuti da rašire svoja krila. Knjige za djecu su važne, ali su važnija djeca. Zbog toga želimo da se djeca u našoj knjižari, koju još zovemo i “Mala prodavnica priča”, osjećaju ugodno i dobrodošlo.

U knjižari djeci NIJE zabranjeno listati knjige, smijati se ili postavljati pitanja. Djeca (i roditelji) mogu ostati koliko  žele.

Knjige iz našeg asortimana su namijenjene maloj djeci, bebama, predškolcima, školarcima i tinejdžerima. Imamo knjige i za roditelje (i sve one koji se bave roditeljstvom), a koji žele da budu SVJESNI i PRISTUNI u životima djece.

Nadamo se da ćemo zajedno rasti i postati mjesto koje djeca rado posjećuju.

Zašto je važno čitati djeci?

“Čitanje predstavlja jedan od ključnih elemenata u razlikovanju obrazovanja i školovanja. Obrazujemo se za život, iskustva, otkrića i saznanja, a ne samo za buduće radno mjesto.”

Djeca čitajući usvajaju znanja i alate za razumijevanje kompleksnijih STRUKTURA. Razumijevanje priče podrazumijeva: REKONSTRUKCIJU TOKA, POVEZIVANJE DIJELOVA RADI UOČAVANJA ZNAČENJA, ANALIZU I SINTEZU.

Razumijevanje strukture jednostavne priče (uvoda, zapleta, raspleta) podloga je za razumijevanje strukture bilo kojeg drugog sistema. Nama je svijet predstavljen u obliku velikih i malih PRIČA.

Historija, razvoj ljudske civilizacije, priče o zajednicama, društvima i pojedincima – sve su to priče koje su nam ispričane. Drugi ljudi nam se predstavljaju putem svojih životnih priča. Marketing i marketinške strategije temelje se na kreaciji i predstavljanju priče.

Naša misija i želja je da budemo:

Dječija knjižara

Prva specijalizirana dječija knjižara u Bosni i Hercegovini sa asortimanom orijentiranim isključivo na knjige za djecu

Edukativni centar

Mjesto gdje će se održavati radionice za djecu, predavanja za roditelje, književne večeri

Edukativni resurs

Mjesto gdje će roditelji, odgajatelji, ali i svi drugi koji rade sa djecom dobiti profesionalne preporuke i savjete u vezi teme čitanja djeci

Izdavačka kuća

Buduća izdavačka kuća koja će objavljivati edukativne i kreativne slikovnice i knjige za djecu

Društveni značaj Bajkologije

Dječija knjižara Bajkologija formalno je registrovana kao društveno poduzetništvo u formi d.o.o. Društveni biznis ili društveno poduzetnštvo podrazumijeva da se značajan dobiti kompanije vraća u zajednicu kroz reinvestiranje u društveno korisne projekte.

Osim toga, Bajkologija doprinosi društvenoj zajednici i tako što:

…pomaže šire obrazovanje i interveniše u ključne godine – u vrijeme kada se formiraju ključni

interesi, znanja i vještine.

…pomaže djeci da steknu kvalitetniji “kulturni kapital”.

…podiže svijest o važnosti čitanja u ranom uzrastu i važnosti tzv. čitateljske pismenosti (koja je preduslov razvijanja funkcionalnog znanja).

…doprinosi razvoju kulture.

…ukazuje na značaj književnosti za djecu, književne kritike za djecu.

Knjižare predstavljaju važan aspekt u njegovanju čitalačke kulture i ključna su spona između izdavača i korisnika.

Javite nam se

Ako niste sigurni koju knjigu želite, ako Vam je potrebna personalizirana preporuka za čitanje baš za Vaše ili Vama drago dijete, slobodno nam se javite.

Ako želite neku knjigu koju mi nemamo, javite se i pokušat ćemo je nabaviti za Vas u što kraćem roku.

Možete nam pisati na e-mail, javiti se preko naših profila na društvenim mrežama ili nas kontaktirati putem telefona.

O nama možete više saznati i iz medija: