Bajkologija Logo

Knjiga sedmice

Dr. Seuss i njegov Čika Mačak

“Čika Mačak” je priča o dječaku i djevojčici koji sami provode jedan dosadni kišni dan u svom domu. Iznenada, u posjetu im dolazi neobični mačak (u šeširu!) koji izvodi razne zabavne trikove i pri tome pravi ogroman nered. Za to vrijeme, ribica (kućni ljubimac djevojčice i dječaka) upozorava djecu da mačak ne bi trebao biti u njihovom domu, da se to ne bi svidjelo njihovoj mami i da je sve to što mačak izvodi pogrešno. Na kraju pri če, nakon što je napravio ogroman nered, mačak donosi specijalnu mašinu koja vrati sve stvari na njihovo mjesto.

Ova zabavna priča govori o pomjeranju granica i otporu autoritetu, ali i o kreativnom i neregulisanom svijetu mašte. Kreativnost se najčešće dešava izvan pogleda autoriteta, iako je prijetnja autoritativnog pogleda u priči prisutna u liku i glasu ribice.

Napetost  u priči koja se stvara između onoga što mačak radi i onoga što bi mama djece dozvolila, na izvanredan način propituje odnos između dječijih vlastitih želja (ugode, uživanja, zabave i sl.) i propisanih društvenih normi i roditeljskih zabrana. Otvoreni kraj priče i prijedlog malim čitateljima i čitateljicama da sebe zamisle u situaciji u kojoj su se našli dječak i djevojčica iz priče, poziv je na dijaloško i interaktivno čitanje,  te odličan početak za usvajanje strategija kritičkog mišljenja.

Kako je nastao Čika Mačak?

Pedesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama javnost se pitala zašto djeca tako teško uče čitati. 1954. godine, u magazinu Life objavljen je članak novinara Johna Herseya u kojem se konstatuje da razlog može biti u tome što je (tadašnja) literatura za djecu dosadna. Ovaj članak poslužio je kao svojevrsni izazov za Theodora Geisela, danas poznatijeg kao Dr. Seussa, da napiše zanimljivu knjigu koja će djeci pomoći da usavrše čitalačke vještine. Izdavač je Dr. Seussu dao listu od 223 riječi koje je lako pročitati i koje bi svi čitatelji trebali znati.

Čika Mačak“ ja napisan sa 236 različitih riječi, od čega se 54 riječi pojavljuju samo jednom, a 33 riječi dva puta.

Ko je Dr. Seuss?

Theodor Seuss Geisel (poznatiji kao Dr. Seuss) napisao je i ilustrirao više od 60 knjiga, koje su se prodale u više od 600 miliona primjeraka. Ono što karakteriše njegovo pisanje je humor i relativiziranje moralne poruke, iznenađujuće i nadrealne rime i slike, svijet pomalo anarhističan i izokrenut. Veliki uspjeh Dr. Seussovih knjiga rezultat  je njegovog odbacivanja moraliziranja (koje je često prenaglašeno u knjigama i slikovnicama za djecu), humorističnog oblikovanja stvarnosti i shvatanje djece kao ravnopravnih sagovornika.  Dr. Seuss je jednom izjavio: “Djeca mogu vidjeti pouku sa kilometarske udaljenosti i zlo im je od nje”.

Naslov: Čika Mačak

Naslov originala: Cat in The Hat

Izdavač: Malik Books

Prevela: Ulvija Tanović

Osim Čika Mačka, u našoj knjižari možete pronaći sljedeće i knjige Dr. Seussa: Zelena šunka i jaja, Grinč, E, kud te noge nose, kao i knjigu Bartolomej i ubleha.